گزارش هیئت ویژه دیوان محاسبات:

ضعف مدیریتی در شركت آب و فاضلاب خوزستان مشهود است

ضعف مدیریتی در شركت آب و فاضلاب خوزستان مشهود است

هیئت ویژه دیوان محاسبات کشور در گزارشی از عملکرد مالی طرح های عمرانی و سرمایه گذاری بخش آب و فاضلاب استان خوزستان بر ضعف مدیریتی در این شرکت تاکید نمود.



به گزارش پارلمان ایران دات کام به نقل از مهر، با دستور «مهرداد بذرپاش» رئیس کل دیوان محاسبات کشور و با عنایت به اهمیت آب در استان خوزستان و همینطور در جهت جامه عمل پوشاندن به هدف بررسی و حسابرسی موضوعی و حل چالش های اساسی زندگی مردم در دیوان محاسبات کشور، هیئت حسابرسی ویژه رسیدگی به عملکرد مالی طرح های عمرانی و سرمایه گذاری بخش آب و فاضلاب استان خوزستان در تاریخ اول شهریور ۱۳۹۹ تشکیل و الان گزارش بررسی ها و حسابرسی های این هیئت در مورد عملکرد شرکت آب و فاضلاب شهر اهواز و همینطور بخش غیزانیه تهیه و برای ارسال به دادسرای دیوان محاسبات کشور نهایی شد.
مواردی گوناگونی از سوء مدیریت در شرکت آب و فاضلاب خوزستان
در گزارش هیئت ویژه رسیدگی به عملکرد مالی شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان به سوء مدیریت های گوناگونی اشاره شده است.
وفق بررسی های به عمل آمده در بخش اعتبارات عمرانی، شرکت آب و فاضلاب شهر اهواز در سنوات ۱۳۹۶، ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ از محل اعتبارات مصوب دولتی (عمرانی استانی و صندوق توسعه ملی) به میزان ۹۸۳ میلیارد تومان، تخصیصی معادل ۷۱ درصد به مبلغ ۷۰۰ میلیارد تومان دریافت نموده، اما بر مبنای رسیدگی به عمل آمده، تخلفاتی در هزینه کرد این مبلغ دریافتی مشهود است.
بر اساس این گزارش، شرکت آب و فاضلاب خوزستان اعتبارات تخصیص یافته را در موارد غیرمرتبط از جمله؛ دیون شرکتهای پیمانکاری مرتبط به سنوات قبل و سایر طرح ها، پرداخت حساب پیمانکاران و حقوق و مزایای کارکنان و … مصرف نموده و علاوه بر تاخیر در انجام کار و تأمین نشدن اهداف مدنظر، باعث نارضایتی ساکنین شهرها هم شده است.
همچنین این شرکت قسمتی از اعتبارات در رابطه با طرح آبرسانی به شهرهای دارای تنش آبی را بابت تاسیسات و تجهیزات برقی و مکانیکی تصفیه خانه های ۱ و ۲ شهر اهواز هزینه کرده است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: با وجود اینکه خرید و راه اندازی ساختمان اداری توسط دستگاههای اجرایی ممنوع بوده است، شرکت آب و فاضلاب مبادرت به راه اندازی ساختمان اداری در شهر اهواز از محل اعتبارات طرح آبرسانی به روستاهای شهرستان آبادان کرده است در حالیکه ۲۸ روستای تابعه این شهرستان دارای مشکل کم آبی هستند.
عدم بهره برداری و یا بهره برداری نادرست از تصفیه خانه های شرق و غرب اهواز یکی دیگر از تخلفات این شرکت بوده است. بر این اساس، برای راه اندازی تصفیه خانه شرق اهواز وزارت امور اقتصادی و دارایی در سال ۱۳۸۳ از بانک جهانی مبلغ ۱۴۹ میلیون دلار دریافت و جهت اجرای طرح جامع فاضلاب شهر اهواز به شرکت آب و فاضلاب اهواز پرداخت کرده است.
همچنین معادل ریالی همین مبلغ هم توسط وزارت نیرو تأمین و پرداخت شده است که با این حجم منابع باید تحول عظیمی در حل مشکلات فاضلاب شهر اهواز اتفاق می افتاد، ولی اجرای ناصحیح پروژه و عدم نصب و راه اندازی کامل تجهیزات و با وجود افتتاح پروژه توسط معاون اول رئیس جمهور، این تصفیه خانه هیچ فعالیتی ندارد.
همچنین طرح بازسازی تصفیه خانه غرب اهواز باوجود پرداخت مبلغ ۷۸ میلیارد تومان از سال ۱۳۹۰ در وجه شرکت آب و فاضلاب شهر اهواز، به علت ضعف مدیریت شرکت مذکور تابحال قرارداد اجرایی نشده و وجه مذکور در حساب های جاری بانک کشاورزی راکد مانده است.
یکی دیگر از تخلفات این شرکت، وجود ابهام در ادغام شرکتهای آب و فاضلاب و واگذاری وظایف و مأموریت های آب روستایی و فاضلاب شهری تحت عنوان یکپارچه سازی با عنایت به ساختار حقوقی متفاوت بوده است که به دنبال انتقال دارایی ها و بدهی ها و سایر حقوق شرکتهای آب و فاضلاب هر استان به همان استان اتفاق افتاده است.
گفتنی است که بر طبق این گزارش، از محل بند (ه) تبصره (۴) قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور مبلغ ۵۰ میلیون یورو از محل اعتبارات ملی با عنایت و اجازه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) برای حل مشکلات آب و فاضلاب شهر اهواز و کارون (کوت عبداله) اختصاص یافته که ۱۳ میلیون یورو معادل ۲۷۰ میلیارد تومان از مبلغ فوق در چارچوب وجوه نقدی به حساب شرکت مذکور واریز گردیده است. لیکن به علت ضعف مدیریت مسؤلان شرکت آب و فاضلاب خوزستان مبالغ فوق در جهت توسعه و ترمیم شبکه آب و فاضلاب اهواز و کارون (کوت عبداله) هزنیه نشده و مبلغ ۱۴۳ میلیارد تومان از مبلغ ۲۷۰ میلیارد تومان فوق، بابت جبران خسارت های ناشی از سیل سال ۱۳۹۸ بدون مبادله موافقت نامه و انعقاد قرارداد پرداخت شده است.
علاوه بر تخلفات فوق، می توان به موارد گوناگونی دیگری از سوء مدیریت های این شرکت از جمله؛ طولانی شدن اجرای پروژه های عمرانی و افزایش هزینه های ساخت و اجرا، عدم نظارت کافی بر اجرای قراردادهای مربوطه، تمدید قراردادها بر خلاف مقررات، فقدان کیفیت و بهداشت آب آشامیدنی اهواز به علت فرسوده و قدیمی بودن لوله ها و تاسیسات شهر و وجود انشعابات غیرمجاز، بکارگیری افراد از سایر شرکتهای غیردولتی، دریافت کمک بر خلاف قوانین و مقررات، عدم پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، عدم انجام معاملات متوسط و بزرگ از راه سامانه تدارکات الکترونیکی، افزایش حقوق و مزایای اعضای هیئت مدیره شرکت بر خلاف قوانین و مقررات لازم الاجرا، پرداخت برای خدمات رفاهی بیشتر از سقف مقرر قانونی به پرسنل، بکارگیری مشاور بدون پیشبینی در چارت سازمانی و. اشاره نمود.
با وجود اختصاص اعتبارات، مشکلات آب بخش غیزانیه حل نشده است
بر اساس گزارش هیئت رسیدگی دیوان محاسبات کشور، در بخش غیزانیه، با وجود اختصاص اعتبارات صندوق توسعه ملی به مبلغ حدود ۴۲ میلیارد تومان طی سال ۱۳۹۴ الی ۱۳۹۸، همینطور اعتبارات نفت و کمک های شرکت ملی مناطق نفت خیز، مشکلات آب این بخش حل نشده و تخلفات گوناگونی هم رخ داده است.
برخی از تخلفات شرکت در بخش غیزانیه شامل، عدم تأمین آب برای احشام منطقه، عدم انجام تعهدات طرفین قرار داد، عدم تخصیص کل اعتبارات به پروژه و مصرف اعتبارات عمرانی به منظور انجام امور جاری شرکت، ایجاد تعهدات زائد، قصور و اهمال در فرایند ارجاع کار همچون انعقاد قرارداد بعد از اتمام کار و ارجاع کار با استفاده از مکانیزم ترک تشریفات مناقصه، تدوین صورت وضعیت های صوری و تملک نداشتن بر زمین های مسیر پروژه، عدم اقدام قانونی در ضبط ضمانت نامه های بعضی از شرکتهای طرف قرارداد، بهره برداری ناصحیح از پروژه و… می باشد.
ارجاع گزارش هیئت ویژه رسیدگی به عملکرد شرکت آب و فاضلاب اهواز به دادسرای دیوان محاسبات
گزارش تهیه شده در مورد تخلفات شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان جهت رسیدگی های بعدی به دادسرای دیوان محاسبات کشور ارجاع می شود.
لازم به ذکر است که حسابرسی ویژه در این سطح و با این کیفیت در استان خوزستان برای نخستین بار انجام شده است.


منبع:

1399/09/18
17:30:19
5.0 / 5
1340
تگهای خبر: خدمات , دولت , رهبری , طرح
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳